VRF NEDİR?

VRF Klima Sistemi

VRV klima veya VRF klima sistemi isimleriyle anılan iklimlendirme sistemi nedir. Konusuna kısaca açıklık getirmek gerekirse kullanıcı dostu iklimlendirme sistemi olarak tanımlanabilir. VRVVRF farkı ise sadece isim olarak farklı sistem olarak aynı sistem olmakla birlikte farklı markaların farklı olarak isimlendirmesinden oluşmaktadır. VRF nedir “ Veriable Refrigerant Flow” (değişken debili soğutucu Akışkan Sistemi) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Isıtma ve soğutmada kullanılması konusunda bir çok yapı da kullanılabilir olması. Diğer sistemlere göre kurulumunun kolay olması ve daha az prosedür içermesinden dolayı daha fazla tercih edilmektedir.

VRF Klima sistemleri günümüz iklimlendirme teknolojileri içinde. Okul, Hastane, Otel, Ofis, Rezidans, Spor salonu iş merkezi gibi ticari yapılarda en çok tercih edilen iklimlendirme sistemlerindendir.

Vrf Klima sistemi fiyatları ve kurulum kolaylıklarının yanı sıra kaset tipi modeller, gizli tavan tipi ve döşeme tipi gibi. Vrf klima iç ünite tipleri ile mimari çözümler sunmasının yanı sıra. Kullanıcı dostu vrf kumanda sistemleri ile iklimlendirme teknolojileri içinde en çok tercih edilen sistemlerdendir.

VRF klima sistemi avantajları arasında VRF klima fiyatı da önemli yer tutmakta olup ilk yatırım maliyetinde de avantaj sağlamaktadır. Yüksek enerji verimliliği ile işletme giderlerinde de avantaj sağlamaktadır.

VRF Klima Sistemi Çalışma Prensibi

Vrf nedir ? VRF klima sistemi çalışma prensibi ise inverter teknolojisi kullanılarak gerektiği kadar soğutucu akışkan iç ünitelere kapasite aralığı miktarınca gönderilerek farklı hacimlerde birbirinden bağımsız olarak ısıtma soğutma yapılmaktadır. Kullanıcılar gerek bireysel kumandadan gerekse merkezi kumandadan gelişmiş kontrolleri sayesinde kolaylıkla istediği modda klimayı açarak kullanmaya başlar. Arıza durumları dışında herhangi bir teknik personelin müdahalesine ihtiyaç duymadan rahatlıkla kullanabilir. VRF sistemlerde dış üniteler heat pump ve heat recovery olarak çalışma prensibi olarak ikiye ayrılır. Heat pump sistemler de iç üniteler birbirinden bağımsız olarak çalıştırılabilir ama aynı sistemdeki iç ünitelerden biri ıstma modunda çalışırken diğeri soğutma modunda çalışamamaktadır. Fakat Heat Recovery dış ünitelerde ise iç üniteler birbirinden bağımsız olarak ısıtma soğutma modunda aynı anda çalışabilir. Farklı modlarda çalışan iç ünitlerden çıkan soğutucu akışkan diğer modda çalışan iç üniteye ısıtma soğutma kaynağı olarak kullanılarak ısı geri kazanımı sağlanabilir. Bu sebeple Heat recovery yani ısı geri kazanımlı dış ünite olarak anılmaktadır.

VRF klima seçimi

Vrf nedir ? İklimlendirme yapılacak mekanlarda VRF klima sistemi seçimi mimari çözüme uyumluluğu önem arz ettiği gibi vrf klima kapasite hesabı da üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu konuda VRF klima bayileri kullanıcılara VRF klima hesabı konusunda destek vermektedir. Mimari proje üzerinden VRF klima projesi ve VRF klima hesabı markalara özel VRF klima seçim ve boru dizayn programı ile yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra VRF klima bayi projenin büyüklüğüne göre VRF klima katalog üzerinden de vrf klima seçimi yapılabilmektedir. Bu tür seçimlerde projeler için kolay çözümler olsa da önemli ve büyük projeler için vrf klima teknik şartnamesi oluşturularak ihtiyaç olan vrf klima teknik özellikler önceden belirlenmelidir.

Vrf klima iç ünite ve dış ünite

Vrf klima iç ünite ve vrf klim dış ünite seçimleri tamamlandıktan sonra sistem in en iyi şekilde çalışmasının önemli unsurlarından olan VRF klima montajı yetkili VRF klima servisleri tarafından vrf bakır boru çapı hesabı ve vrf joint seçimi seçilen vrf klima markasına uygun olarak yapılır. Vrf klima sistemi montajında vrf klima güçleri vrf bakır boru çapı hesabı ve montajı önemli olduğu kadar vrf klima elektrik bağlantısı ve sinyal hattı montajı da can ve mal güvenliği açısından önemlidir. VRF klima elektrik bağlantısı VRF klima elektrik bağlantısı, vrf klima elektrik tüketimini de dolaylı olarak etkilediği gibi vrf klima arızaları içinde sinyal hatları önemli bir temel kaynaktır. Bu sebeple tüm unsurları ile montaj vrf klima sisteminin düzgün çalışması için dikkat edilmeli ve montaj kurallarına uyulmalıdır.

Vrv klima da enerji tasarrufunun dış ünitelerde çoğunlukla sağlandığını bildiğimiz için seçimlerimizde bu konunun üzerinde önemle durmaktayız. Dış ünitelerin hem yatırım maliyetleri hem de kullanım amaçlarına göre seçimleri büyük bir titizlikle yapılarak optimum çözümler sunarız. Enerji tasarrufunun yanı sıra vrf klima fiyatları da dış ünitelerin durumuna göre büyük ölçüde değişmektedir. Mimari yapıya göre de kaset tipleri, tavan tipleri ve duvar tipleri gibi iç ünite çözümleri ile klima markalarımız içinde seçim yapılarak çözümler oluşturulur.

VRF Klima Bakımı

Vrf nedir VRF klima sistemi işletme maliyetlerindeki avantajları sistemin bakımlarının düzenli olarak yapılması ile ilk kurulduğu zamandaki gibi kalması sağlanabilir.

VRF klima bakımı nasıl yapılır sorusu kullanıcıların aklını karıştıran bir problemdir. Kullanıcıların kullanım yoğunluğuna göre vrf iç ünitelerinin filtrelerini kendileri temizleyebileceği gibi vrf klima sistemi çalışma prensibi ve vrf klima arıza konusunda bilgili ve yetkili vrf klima servisleri tarafından özel kimyasal temizleyiciler ile yapılabilir. Bu bakımlar vrv sistemlerde arızalara karşı koruma sağladığı gibi sistemin enerji sarfiyatını da en aza indirerek ilk günkü gibi verimli çalışmasını sağlayacaktır. VRF klima bakım şartnamesi ile önceden bakımda yapılacak işlemler belirlenerek tüm unsurları ile bakımın yapılması taahhüt altına alınabilir. Vrf Klima bakımı vrf iç ünite kontrolü, vrf dış ünite ve vrf klima tesisatı kontrolleri yapıldığı gibi elektronik kart ve vrf klima elektrik bağlantısı da mutlaka kontrol edilmesi gerekmektedir. Tüm bu kontroller ile vrf klima sistemi arıza için koruma sağlandığı gibi enerji tasarrufu özelliği de korunmaktadır.

VRF klima Arıza

Vrf nedir VRF kilma sistemi çalışma koşulları ve yoğunluğu ile çeşitli arızalar görülmektedir. VRF klima arızalarında bazıları sistemin tamamen durmasına sebep olurken bazıları ise sadece arızanın oluştuğu iç ünitelerde durmaya sebep olur. Genellikle Dış ünitelerde oluşan arızlar vrf klima sistemlerini tamamen durdurmaktadır. Bu durum ile karşılaşıldığında vrf klima sistemi konusunda bilgili vrf klima yetkili servislerine ulaşıldığında dış ünite deki arıza kodları ile çözümü hızlı şekilde bulacak ve sistemi tekrar çalışır hale getireceklerdir.

“Isı Pompası” teriminin genel anlamı ısıyı arttıran pompadır. Pompa düşük sıcaklık seviyesindeki termal kaynaktan (örn. kışın dış ortam) yüksek sıcaklık seviyesindeki (örn. Kışın iç ortam ) ortama ısı pompalar. Bu su pompalarının suyu düşük seviyeden daha yüksekteki bir noktaya pompalaması ile benzer bir çalışmadır.

Isı Pompası

Vrf Çalışma Prensibi

Neden Oda Isınır?

Yukarıda bahsi geçen çalışmada klima yazın dış ortama sıcak hava üfler. Eğer kışın dış ünite ve iç ünite yer değiştirilirse iç ortama sıcak hava üflenebilir. Aslına bakılırsa ekipmanların yerlerini değiştirmek pratik olmayacak ve zahmetli olacaktır. Bu problem akış yönünü değiştiren “ters valf” yani 4 yollu vana kullanılarak çözüldü.

Kışın Soğuk havada nasıl ısı emilir?

Normal koşullarda ısı yüksek sıcaklıktaki bir ortamdan daha düşük sıcaklıktaki ortama geçer ve Freon gazının dış ünite ısı eşanjöründe ki buharlaşma sıcaklığı 0-3 C ve altında olabileceği için dış ortam sıcaklığı 7 C’ye ve daha da düşse bile sıcaklık farkından (4-7 C) ısı emilebilir ve iç ortam ısıtılabilir.

Dış ortam sıcaklığı Freon gazının buharlaşma sıcaklığına ulaştığında sıcaklık farkı çok az olacaktır, bu durum da dış ünitedeki ısı emilimini azaltacaktır. Diğer bir ifade ile, dış ortam sıcaklığı düştüğünde ısıtma kapasitesi de düşecektir.

Klima Sistemi Çalışma Prensibi

Klima sistemi çalışma prensibi bir şekilde ısıyı bir yerden başka bir yere pompalayan bir sistem olarak düşünülebilir. Zaten klima sistemlerinin bir diğer adı da ısı pompasıdır. Klima Sıcaklığı düşük olan bir yerden ısıyı sıcaklığı daha yüksek olan bir yere taşır. Bu durum ısıtma işleminde de soğutma işleminde de aynıdır. Yazın 24 derece ortam sıcaklığındaki ortamdaki ısıyı 35 derece deki dış ortama aktarmakta, kışın ise neredeyse 5C ve altındaki dış ortamdaki ısıyı alarak 20C ve üstündeki iç ortama aktararak ısıtma ve soğutmayı sağlamaktadır. Bu işlemi yani ısı transferini yapabilmek için her durumda sıcaklık farkı oluşturmak zorunda. Bu farkı ısıyı aldığı ortama göre daha düşük sıcaklıkta iken ısıyı verdiği ortama göre ise daha yüksek sıcaklıkta oluşmaktadır.

Klima Sistemi Çalışma Prensibi

Vrf Nedir

Bu bilgilerle ile kışın ısıtma işlemi için kullanılan klima sistemi dış ortam sıcaklığı 5C olduğunda daha düşük sıcaklığa kondenser yüzeyini tuttuğunda bu sıcaklık suyun donma sıcaklığı olan 0C ve altında olmaktadır. Bu sıcaklıkta da havada serbest dolaşan su buharı yani nem klima dış yüzeyinden geçerken yüzeyin üstünde donmakta ve zamanla tüm kondenser yüzeyi buz ile kaplanarak hava geçişi tamamen durma noktasına gelmekte.

Defrost

Bu şekilde tamamen buz ile kaplı dış ünite kondenser yüzeyini ise klima defrost yaparak buzları eritir ve ısıtma işlemine devam edebilir. Klima sistemi defrost işlemini ise çalışma işlemini tersine çevirerek yapar. Yani ısıtma işleminden soğutma işlemine geçerek dış üniteye sıcak gaz gönderir ve dış ünite üzerindeki buzlanmayı çözer. Buzların çözüldüğünü sistem algılayınca otomatik olarak tekrar ısıtma işlemine devam eder. Defrost işlemi süresi birçok etkene göre değişmektedir. Defrost işlemi esnasında iç ünitedeki fan çalışmayı durdurur ve içeriye soğutması engellenir.

Mini VRF Nedir?

Vrf nedir ? Yapılarda VRF klimaların ısıtma soğutma konularında çözüm olarak kullanılması artarken ticari otel gibi binaların yanı sıra bu yapılara nazaran daha küçük ölçekli dükkan, villa, ofis ve daire gibi yapılarda da verimli iklimlendirmenin faydalarından yararlanmak isteyen kullanıcılar VRF klima sistemi kullanılmak istendiğinde VRF klima dış ünite kapasiteleri ihtiyaca göre büyük olabiliyor multi split klimalar da ihtiyacı karşılayamadığında bu konuda çözüm olarak mini VRF klimalar kullanılmaktadır. Küçük boyutları sayesindede montaj yeri konusunda da kolaylıklar sağlamakla birlikte yüksek verimli performansı ile de mini olmasına rağmen çok gelişmiş teknolojiye sahipm olup kullanım alanlarını her geçen gün arttırmaktadır. .

Mini vrf nedir

Vrf

Normal VRF sistmelerden tek farkı dış ünite yapısı olarak karşımıza çıkan mini vrf sistemlerde iç üniteler normal VRF sistemlerindeki ile aynıdır. Bu sayede birçok tipte iç ünite kullanılabildiği bu sistemlerde mimari olarak geniş bir çözüm imkanları sunmaktadır. benzer çözümler sunabilen multi split klimalarda ise genellikle duvar tipleri kullanılmakta fakat mimari ihtiyaçlardan kulanılmak istenilen kanalli tipi, döşeme tipi , kaset tipleri, kasetsiz döşeme tipi ve tavan tipleri gibi bir çok model iç ünite kullanılamamaktadır. Bir noktadan bağlanan merkezi kumanda sayesinde de tüm iç üniteler bir noktadan kontrol edilebilmektedir. Mini dış ünite sistemlerinde kompresör dc inverter teknoloisi kllanıldığından tüm iç üniteler de çalışsa tek bir iç ünite de çalışsa enerji verimliliği aynı seviyede kalmaktadır. Inverter mini vrf dış ünitelerde de diveriste oranı kullanılabilir fakat bu oran vrf serisi dış ünitelere göre daha az olmaktadır. Borulama limitleri de vrf sistemlere nazaran daha az olmaktadır.

VRF KLİMA SİSTEMİNİN AVANTAJLARI

Vrf nedir ? Yeni bir klima sistemi yatırımı yapmayı düşünüyorsunuz veya Klima sisteminiz arızalı ve pahalı bir onarımdan ziyade değiştirme zamanı geldiğini düşünüyorsunuz. Belki de yönettiğiniz ofis binasındaki klima sistemin faydalı ömrünün sonuna yaklaştığı konusunda endişelisiniz. İşletmeniz için göz önünde bulundurmanız gereken seçeneklerden biri, VRF Klima sistemidir (Variable Refrigerant Flow).

Vrf Klima Sisteminin Avantajları

Vrf klima

Vrf Klima Sisteminin Avantajları

Bir VRF sistemi kullanıcıların rahatı kullanım kolaylığı ve tasarruf için önemli olan operasyonel verimlilik dahil olmak üzere birçok avantajı vardır. VRF sisteminin avantajları:

  • Konfor sürekliliği
  • Sessiz çalışma
  • Enerji verimliliği
  • Kurulum esnekliği, Dar alanlar için mükemmel çözümleri
  • Aynı anda ısıtma ve soğutma
  • Bölgesel ısıtma ve soğutma
  • Kolay kullanıma sahip kontrol seçenekleri
  • Daha az arıza daha az aksama süresi

Bu kadar avanataj sahip VRF klima sistemi sorusunun cevabı için bu avantajları tek tek ele alırsak sistemi daha iyi tanımlayabiliriz.

VRF Klima Sistemi

Geçmiş zamanlarda Kullanılan geleneksel İklimlendirme sistemleri büyük bir merkezi sisteme sahip ve geniş bir alanı kaplamaktaydı. VRF klima sistemleri ise uzun yıllardır ülkemizde kullanılmakta ve kullanımı da hızla artmaktadır. Sistemlerin kapasitesi ile kapladığı alan kıyaslandığında ise eski sistemlere göre çok daha az yer kaplamaktadır.

Büyük ve gürültülü bir merkezi iklimlendirme sistemine sahip olmanın aksine, VRF klima sisteminin temel faydalarından biri, ayrı ayrı kontrol edilebilecek farklı hacimleri farklı mimari çözümler sunabilecek iç ünitelere sahiptir. Ayrıca bu iç ünitelere bağlantı ise az bir yer kaplayan bakır boru sistemi ile yapılabilmektedir.

COP Nedir?

Vrf nedir ? COEFCCİENT OF PERFORMANS kelimelerinin baş harflerinden oluşan COP, Performans Katsayısı anlamına gelen bir kısaltmadır. COP ile klima buzdolabı gibi cihazların ne kadar birim elektrik enerjisi ile kaç birim ısı değeri ürettiğini gösterir. Bu değer ile klimanın harcanan birim enerjiden elde edilen ısı enerjisinin oranını ifade eder. ve bu sayede enerji sınıflarının oluşması sağlanır. Isıtma ve Soğutma için bu katsayılar ayrı isimlendirilir. COP ve EER oranlarından COP değerleri klimanın ısıtma katsayısını ifade ederken

COP nedir

Vrf klima cop

EER değerleri (ENERGY EFFİCİENCY RATIO) soğutma da performans katsayısı olarak kullanılır. COP ve EER değeri ne kadar yüksekse o kadar az enerji tükettiği ve verimli olduğunu gösterir. bu sebeple enerji verimlilik değerleri yüksek klimaları tercih edilmelidir. VRF klimalar için iç ünite dış ünite olarak toplam harcanan elektrik enerjisi hesaplanmalı fakat iç ünite de harcanan enerji çok az oldğu için dış ünitedeki enerji sarfiyatı göz önünde bulundurulur.

COP değeri hesaplanırken klimanıni buzdolabının veya genel olarak ismi olan isı pompasının içiresindeki kompresörün verimliliği tüm cihazın verimliliği içerisinde en önemli ekipmandır. Yeni model klimalar kompresör verimliliği.

EER Nedir?

EER anlamı (Energy Efficiency Ratio – Enerji verimlilik oranı) kelimelerinin baş harflerinden oluşan enerji sarfiyatını gösteren bir performans katsayısı. Klimada EER soğutmada klimanın harcadığı 1 birim enerjiyle kaç birim ısı enerjisi açığa çıkardığını gösteren eer değerleri enerji sınıflarının oluşmasını ve bu sınıflara göre vrf klimalar ve split klimalar ayrılması sağlanır. Yüksek EER değerine sahip klima modelleri enerji tasarrufu yüksek sınıfa girmektedir. Yeni model klimalar EER değerlerinde 4 ve üstünü hedeflemektedir. EER ve Cop değerleri birlikte anılmaktadır. Cop ise klimaların 1 birim enerjiyle kaç birim ısı enerjisi açığa çıkardığını gösteren diğer bir performans katsayısıdır.

Fanlarda Enerji Verimliliği

Günümüzdeki enerji sorunlarının çoğu enerji kaynaklarının kıtlığından ve fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca petrol, doğalgaz, kömür gibi yakıtlar atmosferi kirletmekte ve küresel ısınmaya yol açmaktadır. Bu nedenle seçilen ve tasarlanan fanların ekonomik, az enerji tüketen ve çevre dostu olmalarına dikkat edilmelidir. Bir fanın çalışma ömrü boyunca tüketeceği enerji ilk yatırım maliyetinin 10 katından fazla olabilmektedir. Bu nedenle uzun süre çalışacak fan sistemlerinde enerji verimliliğini artırmak çok önemlidir. İlk yatırım maliyeti ile incelenerek optimum seviyede ürünler seçilmelidir.

Fan seçiminde dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir:

  • Fanın kullanılacağı ortamın ve tesisin özellikleri, çalışma şartları göz önüne alınmalıdır. (Uygun debi, basınç, malzeme seçimi ve işletme şekli)
  • Mümkün olduğunca direk tahrikli fanlar kullanılmalıdır. (Ancak düşük devirli motorların pahalı olduğu veya kayış kasnak sistemi ile çalışacak bir fanda seçim esnekliğinin çok daha fazla olduğuna dikkat edilmelidir.)
  • Elektrik motorları yüksek verimli tipte seçilmelidir.
  • Çalışma rejimi uygunsa değişken debili sistemlerde frekans değiştiriciler kullanılarak debisi değiştirilmelidir.
  • Yüksek sıcaklıklarda fan girişinde değişken kanatlı damperler kullanılmalıdır.